Tunne työ –hanke Alppilassa

Alppilan lukio on ollut tämän syksyn alusta alkaen mukana EU-rahoitteisessa hankkeessa. Siinä on tarkoituksena tuoda työelämää tutummaksi lukiolaisille. Hanke kestää vuoteen 2019 asti ja sen aikana luodaan ja pilotoidaan uusia tapoja lukiolaisten urasuunnittelun avuksi.

Tänä syksynä on jo pilotoitu ensimmäistä kurssia. ”Työelämätietoutta ja arkielämän taitoja abeille” –kurssi toteutettiin 17 opiskelijan voimin. Kurssi järjestettiin kotitalousluokassa ja idea oli seuraavanlainen:

Jokaisen kurssikerran alussa tehtiin ruokaa, joka oli helppoa ja opiskelijabudjetille sopivaa. Näin kartutettiin arkielämän taitoja ja verestettiin muistoja peruskoulun köksäntunneilta. Ruokailun yhteydessä paikalle tuli vierailijoita, jotka alustivat keskustelua aiheista, jotka ovat tärkeitä itsenäistyvän nuoren elämässä. Teemoja olivat esimerkiksi nuoren raha-asiat, työpaikan etsiminen ja CV:n päivittäminen, nuorille suunnattujen asuntojen haku sekä erilaiset ura- ja koulutusvaihtoehdot.

Tunne työ –hankkeen kautta saatiin pilottikurssille rahoitus. Käytössämme on kotitalousluokka mutta siellä ei ollut ennen kurssia mitään ruoanlaittovälineitä. Hanke mahdollisti niiden ostamisen ja näin perusvarustus on olemassa, kun kurssi tarjotaan seuraavan kerran.

Tässä kahden opiskelijan kokemuksia ja ajatuksia kurssista:

”Kurssi oli kiva ja oli kiva päästä tekemään muutakin kuin opiskella ulkoa. Jotkut ovat oppineet tekemään uusia ruokia ja ruoat ovat olleet hyviä opiskelijabudjetille. Erilaiset ihmiset esim. Nordean pankkityyppi saivat ajatuksia nuorille siitä, miten pitäisi toimia elämässä. kaikkien mielestä kurssi oli kiva.

Kurssi oli soveltava sillä joka tunti oli ruoan tekemistä ja sai ohjeita yleissivistykseen. Kurssi yhdisti ihmisiä sillä ruoan tekemiseen tarvitaan yhteishenkeä.

Kurssi koko olisi voinut olla isompi tai kursseja voisi olla enemmän tarjottavana sillä uskon, että kurssi kiinnostaisi monia.”    – Olli Karlsson

”Lukiossa olen useaan otteeseen miettinyt eri kurssien hyödyllisyyttä ja sitä, mihin kurssin tietoja oikeasti tarvitaan. Olen pohtinut kavereiden kanssa, miksi x:än ratkaisu on niin tärkeää, jos en osaa edes ottaa lainaa tai perustaa säästötiliä. Tällä kurssilla opittiin juuri niitä elämän perustaitoja, jotka voivat tuntua hankalilta opetella itse.

Kaikki eivät ole sellaisessa elämäntilanteessa, että olisi läheisiä aikuisia, joilta kysyä apua ja siksikin kurssi oli erityisen tärkeä abeille, joilla on jo huoli lukion jälkeisestä elämästä. Kaikkein tärkeimmäksi asiaksi itse koin kurssilla vieraat, joiden kanssa voi pohtia tärkeitä asioita ja joilta voi kysyä neuvoa. Itse hyödyin eniten Ohjaamon tyypeistä. Ruokaa oli kiva laittaa ja syödä yhdessä.”       -Kaarina Kahiluoto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: