Viestejä toisesta kaupungista

Tämän alkusyksyn kiihkein ja riemukkain kurssi on varmaankin ollut kolmen lukion ja kahden oppiaineen yhteinen performanssikurssi. Aikataulu oli kiivas, koska teimme esityksen Taiteiden yöhön. Koulua ei keretty käydä kuin 2 viikkoa ennen H-hetkeä torstaina 23.8. klo 17.30 Tokoin rannassa.

Alppilan lukion lisäksi mukana olivat Helsingin kuvataidelukio ja Kallion lukio. Oppiaineita edusti kuvataide ja tanssi. Kurssi oli siis uuden opetussuunnitelman mukainen taiteiden välinen kurssi TA2. Mukana oli reilu puoli sataa opiskelijaa.

Koska vauhti on kiivas ja aikataulu tiukka, olivat opettajat kesäpalavereissaan luoneet pohjan esitykselle. Teemaksi valikoitui Helsingin juhlaviikoilla muutenkin esillä oleva Leena Krohnin kirjoittaman ”Tainaron – kirjeitä toisesta kaupungista” -teoksen hahmojen maailma. Opiskelijoiden tulkinnat tainaronilaisten ulkomuodoista ja liikkumistavoista olivat esityksen keskiössä, loivat muodon sekä liikkeen koko performanssiin. Tanssijat harjoittelivat ensin oman opettajansa Mirvan kanssa liikekieltä ja me kuvismaikat Aija, Heidi ja Minna johdatimme kuvisopiskelijat luomaan visuaalista ilmettä itselleen rooliasuihin ja tanssijoille harsokatoksiin. Lauantaisena harjoituspäivänä yhdistimme liikkeet, liikkumiset, reitit, hahmot ja visuaaliset elementit kokonaisuudeksi, yhteneväksi performanssiksi.

Esityspäivänä oli hurmaavaa seurata, miten ihmeellisiä visuaalisia hahmoja alkoi nousta esille, kun lukiolaiset maskeerasivat itseään ja toisiaan, pukeutuivat rakentamiinsa hahmoasuihin ja viimeistelivät itsensä mielenkiintoisilla asusteilla. Liikekieli ja eleet muuttuivat luonnostaan uudenlaisiksi kun oma arkinen minä jäi taka-alalle tainaronilaisen hahmon noustessa elämään.

Viestejä toisesta kaupungista-performanssi oli herkkä mutta samalla voimallinen kokonaisuus. On aina yhtä hämmentävää kokea, miten lyhyessä ajassa saadaan esitettävä kokonaisuus valmiiksi. Miten opiskelijat nousevat uudenlaisina eteemme, saaden selvästi voimaa erilaisesta olomuodostaan. Olemme lähettäneet viestejä eteenpäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: