Alppilan lukio mukana Helsingin kaupungin rottaprojektissa

Tutkijatohtori Tuomas Aivelo kävi koulullamme kertomassa kaupunkiekologiasta ja isorotista. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo on tautiekologi ja loisten evoluution tutkija.  Hän on tutkinut sekä piennisäkkäitä että niiden taudinaiheuttajien levittäjiä sekä kehittänyt menetelmiä loisten tunnistamiseen sekä niiden esiintymisten mallintamiseen.

Koulumme opiskelijat biologian 2. kursseilla osallistuvat Tuomas Aivelon vetämään Helsingin kaupungin rottaprojektiin. Helsingin rottien elämästä tiedetään melko vähän. Ei tiedetä kuinka paljon rottia on tai miten paljon rottapopulaatiot vaihtelevat paikallisesti tai ajallisesti. Helsingin kaupunkirottaprojektin tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten ja missä rotat elävät Helsingissä. Projektissa lisäksi selvitetään rottien geneettistä populaatiorakennetta, ihmisten suhtautumista rottiin ja rottien kantamia loisia ja tauteja.

Rottatutkimusta tehdään jälkilevyjen avulla. Näin voidaan arvioida rottien suhteellisia runsauksia eri puolilla kaupunki. Jälkilevyjä jätetään kohteeseen (= asunto-osakeyhtiön piha, ostoskeskus, puisto, koulun ympäristö) vähintään 4 kappaletta neljän yön ajaksi. Ensi viikolla pääsemme asentamaan jälkilevyt koulun ympäristöön tai opiskelijoiden asuinalueelle ja saamamme tutkimusaineisto kerätään epicollect5-applikaatiolla ja lähetetään tutkimusryhmälle. Tutkimukseen osallistuu noin 20 koulua Helsingistä ja 1000 koululaista ja lukiolaista.

Jälkilevyohjeet kouluille

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: