MU4 – Musiikki viestii ja vaikuttaa

Musiikin valinnaiskurssi, joka toteutettiin 2. jaksossa, painottui tänä vuonna merkittävästi elokuvamusiikkiin. Opiskelijoiden yhteinen kiinnostuksen kohde osui kurssin alussa tehdyn gallupin mukaan leffamaailman pariin ja näin ollen ohjelmistossa soivat mm. seuraavat kappaleet:

 • Cup Song (Pitch Perfect)
 • Can You Feel the Love Tonight ( Lion King)
 • Girl, You’ll Be a Woman Soon ( Pulp Fiction)
 • Skyfall ( James Bond)
 • Stayin’ Alive ( Saturday Night Fever )
 • Stand By Me ( Stand by Me )
 • Milla ( Minä ja Morrison )
 • Kun aika on ( Ainoat oikeat )
 • New Start ( Musta jää )
 • City of Stars ( La la land )
 • Moon River ( Breakfast at Tiffany’s )

Myös televisiosarjojen tunnareita ehdittiin soittaa jonkin verran ja esimerkiksi Game of Thronesin jylläävä tunnusmusiikki sekä Frendit-sarjan menevä, kurssin lempikappaleeksikin mainittu I’ll Be There for You svengasi luokassa moneen kertaan!

Kurssin aikana yksi opiskelijoistamme osallistui leirikouluun ja kommentoi musiikin näkyvyyttä maassa seuraavasti:

Amsterdamin leirikoulussa näin paljon katusoittajia, kuten harmonikkaa, kitaraa ja saksofonia. Ne olivat aika taitavia ja heidän koteloissaan oli yllättävän paljon kolikoita ja seteleitä. Annoin itse yhdelle saksofoninsoittajalle muutaman euron, koska hän soitti yhtä todella menevää jazz biisiä. Usein näitä artisteja näki turistikohteiden edessä, kuten museoiden tai teattereiden edessä. Myöskin juna-asemilla oli usein pianoja, joissa oli ihmisiä soittamassa. Niitä oli mukava kuunnella.

Amsterdam on aika urbaani kaupunki ja siellä on paljon reggae ja hiphop artisteja. Kadulla tuli vastaan rastapäinen kaveri, joka alkoi räppäämään ja yritti myydä meille levyään. Hänen nimensä on Ifo Sk8money.

Amsterdam on monien taiteilijoiden maa, mutta sieltä ei ole minun tietääkseni paljoa maailmankuuluja muusikoita. Amsterdamissa on syntynyt paljon hollantilaisille tärkeitä ja kuuluisia muusikoita, kuten Jan Akkerman ja tosin sieltä on tullut muutama kuuluisa DJ:kin, kuten Erick E ja Don Diablo.

Livemusiikkia pääsimme nauttimaan Uuden Musiikin Orkesterin elokuvamusiikin harjoituskonsertissa Blue Notes on Silver Screen Helsingin Musiikkitalolla. Mieleenpainuvaa oli seurata big band -kokoonpanon soittoa aivan muutaman metrin etäisyydeltä ja kuulla näyttävät, ikivihreät teemat mm. elokuvista Pink Panther, James Bond ja Toy Story. Kapellimestari kertoi juonnoissaan mielenkiintoista tietoa kappaleisiin ja tuotantoon liittyen, mikä täydensi mukavasti kurssilla keskusteltuja teemoja.

Kurssin lopussa opiskelijat valmistivat pienryhmätöinä omat radio-ohjelmat, joiden teemat valikoituivat oman kiinnostuksen kohteen mukaan esimerkiksi dubstepiin ja kappaleiden arvosteluihin. Muutamissa ohjelmissa kuultiin jopa aivan itse soitettua ja äänitettyä musiikkia, mikä oli hieno panostus! Kuunnelmat tuotettiin soundtrap.com -sivuston ilmaisella verkkopohjasella DAW-ohjelmistolla. Töiden kuuntelu oli erittäin hauskaa ja tehtävänanto sai positiivista palautetta.

Koepäivänä vierailimme Ylen Studiotalolla Pasilassa, jonne meille oli varattu opastettu kierros erilaisiin tiloihin tutustuen ja tv-tuotannon maailmaa esitellen. Suuret kuvausstudiot olivat mielenkiintoisia puvustamoa, lavasteiden rakennushalleja ja tapaamiamme ihmisiä unohtamatta. Kotiinviemisiksi saimme matkaamme vielä pinssit, joissa komeilivat mm. Pikku Kakkosen logot!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Otteita kurssipalautteista:

“Mieluisinta kurssilla oli soittaminen ja laulaminen yhdessä luokan kanssa!”

“Vierailut olivat kiinnostavia!

“Parhaat osat olivat soittaminen ja radio ohjelman tekeminen!”

“Minusta opiskelijalla oli riittävästi mahdollisuuksia vaikuttaa kurssisisältöön, kun joka tunnin alussa oli jo valmis kappale soitettavaksi, mutta opettaja kysyi silti, että onko jotain omaa kappaletta, jota haluttaisiin soittaa.”

Jenna Hiipakka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: