Alankomaiden opintomatka – viikko tutustuen yliopistoihin Alankomaissa

Idea tähän opintomatkaan virisi noin vuosi sitten. Englannin opettaja Krista Kindt-Sarojärvi oli ollut Amsterdamissa taideaiheisella opintomatkalla ja opinto-ohjaaja Antti Vesivalo oli suunnittelemassa Lontooseen brexit-teemaista opintomatkaa. Suunnittelun tiimoilla oli käynyt ilmi, että aiemmin suosituin suomalaisten nuorten opiskelumaa ulkomailla, Iso-Britannia, oli menettämässä suosiotaan brexitin vuoksi. Alankomaista oli tulossa uusi opiskelijoiden suosima kohde. 

73208874_267352644182979_8702782218550445059_n

Näin päätettiin tarjota lukiolaisille mahdollisuus tutustua Alankomaiden yliopistoihin, niiden englanninkielisiin koulutusohjelmiin ja hakuprosessiin. Kontakteja Alankomaissa opiskeleviin nuoriin haettiin tutttavien ja sosiaalisen median kautta. Lisäksi yhdessä yliopistossa oli tarjolla Open day -tapahtuma kaikille opinnoista kiinnostuneille. Rahoitusta opintomatkaan saatiin esimerkiksi Tunne työ -hankkeesta. Lisärahoitus tulikin tarpeeseen, koska matkaohjelmaan saatiin mahdutettua peräti viisi eri kaupunkia ja niiden yliopistot. Aikaa vietettiin siis myös paljon junassa ja Alankomaiden alavat maisemat tulivat samalla tutuiksi.

Tässä blogissa opiskelijat itse (Inkeri, Maria, Clea, Ida, Ansku, Helliky, Anna, Annileena, Hector ja Daniel) kertovat päiväkohtaisista tapahtumista. Opintomatka oli Alppilan lukion ja Helsingin luonnontiedelukion yhteinen.

Hallo Holland map.jpg

Maandag 4 november

Saavuimme tänä aamuna Amsterdamiin. Lounaan jälkeen menimme vierailemaan Anne Frank-museoon. Museossa saimme alkuopastuksen Anne Frankin tarinasta, jonka jälkeen pääsimme tutustumaan itse taloon. Anne Frankin tarina oli koskettava ja silmiäavartava kokemus, joka kertoi Natsi-Saksan tapahtumista juutalaisen henkilön perspektiivistä katsottuna. Oli mielenkiintoista nähdä oikea konkreettinen tapahtumapaikka, jossa Frankien perhe on piileskellyt.

Museon jälkeen kävimme yhdessä syömässä indonesialaisessa ravintolassa, jossa sai hyvän alun tutustua toisiimme.

20181113_212215

Dinsdag 5 november

Tänään oli toinen päivä Amsterdamissa ja ensimmäinen yliopistovierailu. Aamupäivä oli vapaata ohjelmaa ja kahdeltatoista tapasimme Amsterdamin yliopistossa kansainvälistä lakia opiskelevan Denisen. Denise esitteli meille kampusta ja kertoi samalla oikeustieteen opinnoistaan. Esittelykierroksen lopuksi saimme kuulla kattavasti mm. yliopiston haku- ja valintaprosessista, itse opiskelun sisällöstä sekä opiskeluun ja asumiseen liittyvistä kustannuksista.

72406448_146612896695131_4470669604116444254_n

Denisen tapaamisen jälkeen söimme itsenäisesti lounaan, jonka jälkeen tapasimme kahvilassa Amsterdamin yliopistossa psykologiaa opiskelevan Kasperin. Kasper kertoi meille mm. omasta hakuprosessistaan ja miten hän päätyi juuri Amsterdamiin. Hän kertoi myös psylologian opinnoistaan ja esimerkiksi kurssien sisällöstä ja suorittamistahdista. Kasper jakoi myös vinkkejä asumisen suhteen ja suositteli vaihtoon lähtemistä. 

Amsterdamin yliopisto oli tiloiltaan moderni ja viihtyisä. Kansainvälisyys oli suuressa osassa vierailua, mutta yhteyksiä Suomeenkin löytyi. Hakuprosessi tuntui yllättävän helpolta, mutta yllätyksenä tuli, että ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelijoita tiputetaan koulumenestyksen perusteella. Kokonaisuudessa vierailu Amsterdamin yliopistoon oli mielenkiintoinen ja kattava.

Kaupunkina Amsterdam on ollut ihana ja sen monipuolinen ja avoin kaupunkikulttuuri on tehnyt vaikutuksen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Woensdag 6 november

Tänään kävimme tutustumassa kahteen eri yliopistokaupunkiin. Ensin menimme Leideniin, missä sijaitsee Hollannin vanhin yliopistorakennus. Leidenia voisi kuvailla sanoilla ”söpö, symppis ja kaunis”. Tapasimme Leidenissa Emilian, joka opiskelee ensimmäistä vuotta psykologiaa ja aiemmin hän on suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Häneltä kuulimme Leidenissa opiskelusta ja saimme siitä positiivisen kuvan. 

Junalla siirryimme Den Haagiin, missä tutustuimme itsenäisesti yliopistokampukseen. Yliopistossa yllätti portaiden määrä. Den Haagissa oli myös paljon korkeita rakennuksia ja siellä sijaitsee kansainvälinen rikostuomioistuin. Päivän aikana ruokailimme hyvin Leidenissa kahvitellen sekä Amsterdamissa Vegan Junk Food Bar:issa.

Donderdag 7 november

Kun saavuimme Utrechtiin kaupungista sai erilaisen fiiliksen muista kaupungeista. Kaupunki on paljon rauhallisempi, kuin Amsterdam, mutta siellä on kuitenkin omanlainen kiire.

Kaupunki oli kiva, se oli kiinnostavasti jaettu, niin sanotusti kahtia. On moderni keskusta ja pienen kävelymatkan jälkeen rakennukset vanhenevat.

Yliopistosta sai modernin vaikutelman, mutta kaikki rakennuksen olivat eri osissa kaupunkia eikä ollut yhtenäisyyden tunnetta.

Matias kertoi, että hän piti opiskelusta ja että yliopistoon oli helppo päästä. Ja hän kertoi lisäksi että vapaita asuntoja on tosi vaikeaa löytää ja etsiminen kannattaa aloittaa heti kun pystyy.

Illalla kävimme syömässä pannukakkuja, jotka olivat tosi hyviä. 

Mutta aikataulua miettien päivä oli vähän tylsä. Oli tosi paljon vapaa-aikaa eikä oikein tiennyt mitä voisi tehdä. Toisaalta, meillä oli enemmän aikaa tutustua toisiinsa ja viettää kivasti aikaa yhdessä mikä oli erittäin kiva.

Vrijdag 8 november

Viimeisen kokonaisen päivän vietimme Groningenissa yliopiston järjestämässä Open day -tapahtumassa. Tutustuimme Groningenin yliopistoon ja sen eri koulutusohjelmiin itsenäisesti.


Koulutusohjelmia, joihin tutustuimme, olivat mm. Media studies, International relations and organizations ja Minorities and multilingualism. Koulutusohjelmista kertoivat yliopiston professorit, alumnit ja nykyiset opiskelijat. 

Osa opintomatkalaisista kävi myös yliopiston yleisellä luennolla, jossa kerrottiin elämisestä Groningenissa. Kampuspäivän jälkeen suuntasimme takaisin Amsterdamiin viettämään vapaa-aikaa ennen iltapalaveria. 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kaupunki oli viihtyisä ja hyvin opiskelijaystävällinen. Groningen on asukasrakenteeltaan nuorin Alankomaiden kaupungeista. Yliopisto oli tiloiltaan monipuolinen eri kampuksineen. Siitä sai kansainvälisen kuvan eri luentoja kuunnellessa. Hakuprosessi vaikutti yllättävän helpolta, joihinkin koulutusohjelmiin oli pieniä reunaehtoja. Kokonaisuudessa vierailu Groningenissa jätti erittäin hyvän kuvan koko kaupungista ja yliopistosta.

HH_dankje.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: