Studioteknologia pysyväksi osaksi musiikin oppimisympäristöä

Alppilan lukion musiikinopetustiloissa on mahdollisuus äänittää tulevaisuudessa mitä monipuolisimmin erilaisia projekteja aina ainerajojen yli. Helmikuussa (2020) Electro Waves -yrityksen johdosta asennettu studiolaitteisto palvelee musiikista kiinnostuneita opiskelijoita ja mahdollistaa monipuolisia työtapoja.

IMG_7619

Tulevana lukukautena 2020-2021 valinnaiskurssitarjottimelta löytyy soveltava Musiikkiteknologia ja tuottaminen -kurssi. Sisältö muodostuu daw-ohjelmiston, miksauksen, mikitystekniikoiden ja live-äänentoiston perusperiaatteista, oman musiikin tuottamisesta ja äänitysprosessissa työskentelystä. Kurssilla käydään läpi myös tekijänoikeuksiin liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä sekä musiikkialalla vallitsevia sopimus- ja raportointimenettelyjä.

IMG_7472

Perusparannuksessa uudelleen suunniteltu ja akustoitu oppimisympäristökokonaisuus koostuu kolmesta tilasta (musaluokka, äänityshuone ja tarkkaamo). Koulun musiikinopetuksessa vaadittavan soittimiston lisäksi uudistettu mikrofonivalikoima sisältää rumpumikrofoneja ja erilaisia dynaamisia mikrofoneja sekä kondensaattorimikrofoneja niin lauluun kuin eri instrumenteille. Lisäksi käytössä on vaivattomia langattomia mikrofoneja esimerkiksi koulun juhlissa ja tapahtumissa esitettäviin ohjelmanumeroihin. Kitaristit pääsevät testailemaan myös erilaisia soundeja uusilla efektilaudoilla. 

IMG_7797

Musiikkia ja ääntä voidaan toistaa tarkkaamon äänityöasemasta tarvittaessa musiikkiluokan puolelle, mikä mahdollistaa opetustilanteen eriyttämisen ja toisaalta opiskelijoiden ja opettajan työskentelyn seuraamisen yhteisöllisesti. Koulun luokissa olevan AirPlay:n avulla iOS-käyttöjärjestelmän laitteilta voidaan heijastaa opetusmateriaaleja ja opiskelijoiden omia projekteja näppärästi. 

IMG_7694

Tiedonsiirto perustuu Dante-verkkoon, joka kuljettaa kompressoimatonta ja monikanavaista audiota tavallisessa Ethernet-verkossa. Äänitys tapahtuu musiikkiluokassa ja äänitystilassa olevia liitäntäpisteitä käyttäen. Erilaiset kokoonpanot tai yksittäiset soittajat voidaan sijoittaa tarpeiden mukaan äänittämään erikokoisiin tiloihin, jolloin työskentelyn eriyttäminen opetuksen aikana onnistuu luontevasti. 

IMG_7651

Äänitystiloissa tapahtuvaa monitorointia varten kuulokevahvistin mahdollistaa neljä erillistä stereokuuntelua, mutta erillisten splittereiden avulla stereokuuntelukanaviin voidaan yhdistää useampikin musisoija. 

IMG_7501

Laitteiston huolellinen ja asiallinen käsittely nousee entistä merkittävämmäksi osaksi oppiainetta. Soitinhuollossa pyrimmekin hyödyntämään myös musiikkialalla toimivien musiikkipedagogien sekä Helsingissä toimivien musiikkiliikkeiden ammattitaitoa kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä tavoitellen.

IMG_7813

Tervetuloa rohkeasti työskentelemään musiikin parissa ja hyödyntämään monipuolisia mahdollisuuksia osana lukio-opintoja.

IMG_7771

Teksti: Jenna Hiipakka
Kuvat: Annukka Kosonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: